Skydda dig mot bedrägerier

Kortbedrägeri

Kortbedrägeri inträffar när någon använder ditt kort eller kortuppgifter för att göra köp eller föra över pengar utan tillåtelse.

Hur undviker man kortbedrägerier?

• Dela aldrig ditt kort eller dina inloggningsuppgifter med någon.

• Rapportera borttappade kort direkt

• Håll ögonen öppna för phishing

• Ange aldrig dina kortuppgifter på okända webbplatser

• Om en hemsida där du angivit dina kortuppgifter vid något tillfälle har blivit utsatt, blockera kortet och begär ett nytt.

Om du ser en obehörig betalning i din Pleo-app, se till att rapportera den.

Phishing

Phishing är en typ av bedrägeri där angripare använder mail, sms eller telefonsamtal för att försöka lura dig att dela dina personuppgifter eller finansiell information (till exempel lösenord, kontonummer, personnummer osv.)

Hur undviker man phishing?

• Kontrollera avsändaren

Angripare får det att verka som om de kommer från en stor organisation genom att göra små ändringar i mailadressen (till exempel @peo.io i stället för @pleo.io)

• Kontrollera om det finns stavfel

Dålig stavning och grammatik är ofta de första tecknen på ett bluffmail

• Öppna inte länkar eller filer

Om du får ett oväntat meddelande som gör att du känner dig osäker ska du aldrig öppna länkar eller bifogade filer

• Dela aldrig med dig av din pinkod eller säkerhetskod

Pålitliga organisationer frågar aldrig om den här typen av konfidentiell information

• Kontakta avsändaren

Om du är osäker på om meddelandet är riktigt kan du kontakta avsändaren via de officiella kontaktuppgifterna som finns på avsändarens webbplats.

Kom ihåg: Vi kommer aldrig att kontakta dig för att be om din säkerhetskod, kortinformation eller verifieringskoder för inloggning. Dela inte den här informationen med någon och kontakta oss på om du är osäker.

Har du fått ett phishing-mail? Rapportera det genom att kontakta oss.