Vad är koncernhantering?

Den här artikeln går igenom följande:

Fördelarna med koncernhantering

• Få en samlad översikt över företagsutgifterna

Med koncernhantering kan administratörer snabbt se 1) hur mycket olika enheter spenderar och 2) hur mycket pengar varje enhet har i sin Wallet. Det här är särskilt användbart för ekonomiavdelningen som hanterar utgifter från flera enheter.

• Skapa team med medarbetare i olika företag

Låt säga att du är organisationens marknadsföringschef och att du är baserad i Sverige (och därmed en del av SV Pleo-företaget). Andra medlemmar i marknadsföringsteamet finns på kontoren i Berlin och Köpenhamn. Med Pleos koncernteam kan marknadsföringschefen attestera alla marknadsföringsrelaterade Pleo-utgifter, trots att hen är anställd i ett annat företag.

Vad kostar koncernhantering?

Följande beskrivs på vår prissättningssida:

• Med Essential-planen kan du ansluta två företag utan extra kostnad.

• Advanced-planen omfattar ett obegränsat antal företag utan ytterligare kostnad.

Får ett företag som har aktiverat koncernhantering en faktura som betalas av ett överordnat företag eller får varje företag en egen faktura? Generellt sett får varje företag en egen faktura. Med detta sagt bör du dock diskutera hur just ditt företag vill ha det med den kontoansvarige. Vet du inte vem som är din kundtjänstansvarige? Vårt supportteam kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person.

Så här kommer du igång

Administratörer kan begära koncernhantering i Pleo-webbappen. Gör så här:

1. Klicka på företagsnamnet i det övre vänstra hörnet.

2. a) Administratörer som inte har åtkomst till koncernhantering ännu kan klicka på ”Fler företag?” eller plusikonen:

b) Administratörer som redan använder koncernhantering, men vill lägga till ytterligare ett företag kan klicka på plusikonen:

c) Administratörer på företag som även hanterar bokföring åt sina kunder, men inte använder koncernhantering för sitt eget företag ännu, kan klicka på "Fler företag?" eller plusikonen:

3. Välj om du vill lägga till en ny enhet eller slå samman med en som redan har ett Pleo-konto.

4. Lägg till företagsuppgifter

5. Det kan ta upp till tre arbetsdagar för kontoansvarig att kontakta dig och konfigurera prisplanen. Du kan fortsätta verifiera enheten under tiden.

Så här kan administratörer byta mellan enheter

När funktionen är aktiverad för två eller fler enheter kan alla administratörer från dessa enheter enkelt växla mellan enheterna. Det är enbart administratörer som har tillgång till en fullständig översikt över alla enheter. Det innebär också att det inte går att utse en administratör med begränsad åtkomst (exempelvis för ett företag).

1. Logga in till Pleo-webbappen.

2. Klicka på företaget i det övre vänstra hörnet.

3. Klicka på en annan enhet för att växla mellan de olika vyerna:

Så här kan administratörer visa sina egna kort och utgifter

Även om administratörer har tillgång till flera enheter är deras egna Pleo-kort och motsvarande utgifter kopplade till en enskild enhet.

• Så här visar du dina egna kort:

1. Klicka på din profilbild i det nedre vänstra hörnet oavsett vilket företag du tittar på.

2. Klicka på ”Mina kort”.

• Så här visar du dina egna utgifter:

1. Gå till ditt ”hemföretag” (en husikon visas intill det):

2. Klicka på fliken Utgifter.

3. Om du bara vill se dina egna utgifter klickar du på ”Användare”, skriver ditt namn och klickar på ”Tillämpa”:

Så här ser koncernhantering ut för bokföringsansvariga

Tänk på följande innan du läser det här avsnittet:

• Koncernvyn gäller externa redovisningskonsulter och inte bokföringsansvariga som är partner.

• En extern redovisningskonsult som vill se en koncernvy måste få en separat inbjudan från varje företag.

Du byter mellan företag på samma sätt som administratörer:

1. Klicka på företagsnamnet i det övre vänstra hörnet.

2. Klicka på andra företag för att byta till dem. Du kan också få en uppfattning om vilka kunder du behöver uppmärksamma utifrån antalet kvitton som saknas och utgifter i exportkön:

3. Om olika kunder ingår i samma koncernkonfiguration samlar vi dem i vyn för bokföringsansvarig (exempelvis har två företag samlats i avsnittet ”En ny organisation” i videon nedan).

Vyn i det här exemplet avser ett företag som har ett eget Pleo-konto utöver att de hjälper kunderna med deras Pleo-konton:

Så här skapar du ett koncernteam

Behöver du skapa ett team med medarbetare från olika företag? När koncernhantering har aktiverats skapar du bara ett team på vanligt sätt. Du uppmanas att bekräfta att teamet ska vara ett team över hela koncernen:

Vem som helst kan vara med i ett koncernteam och attestansvarig för ett koncernteam, även om hen bara är medarbetare och inte administratör. En attestansvarig kan se utgifter från ett koncernteam med hjälp av sina vanliga inloggningsuppgifter utan att behöva byta mellan två olika vyer.