Traktamente och måltidsavdrag

Traktamente är ett skattefritt engångsbelopp som du kan kräva efter en arbetsrelaterad resa. Kunder som är registrerade med svenska och tyska Pleo-konton kan använda mobilappen för att lämna in en dagpenningansökan. Den här artikeln omfattar:

Hur du ställer in traktamente

Om en administratör på ditt Pleo-konto har aktiverat Utlägg har du automatiskt tillgång till dagtraktamente.

Vid inrikes resor använder Pleo det svenska dagsbeloppet, och vid utrikes resor används beloppet för det land som du spenderar mest tid i varje dag. Pleo räknar alltid ut det maximala skattefria beloppet som du kan få i traktamente för en tjänsteresa, vilket oftast är det komplicerade att räkna ut. Om ditt företag vill betala dig ett högre traktamente än det skattefria, kan ni använda Pleo för att räkna ut den skattefria delen och sedan lägga på den skattepliktiga delen utanför Pleo.

Hur du skickar in en traktamente

Observera att du kan lämna in en ansökan först när din resa är slut.

1. Logga in i Pleo mobilappen.

2. Klicka på plusknappen i det övre högra hörnet.

3. Klicka på Traktamente.

4. Välj avgångstid - t.ex. när ditt plan lyfte eller när du körde över en landsgräns.

5. Välj destination - ankomst och avresa.

6. Avsluta resan - ankomst och när du kom hem/tillbaka till kontoret.

7. Om några måltider ingick i flygbiljetten, boendet eller evenemang som du deltar i, kryssa för dessa. Samma sak gäller för alla måltider som betalades med ditt Pleo-kort. Det belopp som du är skyldig dig själv kommer att dras av enligt lokala taxor. För svenska kunder är avdraget 15 % (20 % om du reser inom Sverige) eller 35 % (lunch/middag). I enlighet med rättsliga krav beräknas måltidsavdragen alltid utifrån en hel dags dagtraktamente (även om någon reser mindre än 24 timmar).

8. Precis som med en vanlig Pleo-transaktion kan du välja rätt kategori och tagg, samt lämna en kommentar.

9. Klicka på krysset.

10. Klicka på Klar.

Hur godkännandet och ersättningen fungerar

Traktamente följer samma granskningssystem som för alla utlägg. Om det behövs ett godkännande måste du vänta tills en granskare markerar att utgiften är okej. När den väl har godkänts klickar du på meddelandet "Skyldig till dig" i mobilappen och sedan på "Få ersättning". Följ instruktionerna på skärmen för att ersätta dig själv på ett personligt kort. Steg för återbetalning beskrivs också i den här artikeln.

Chefer och admins får ett resekvitto på resan för att kunna granska, attestera och bokföra traktamentet. Här ser man var och när resan har ägt rum samt vilka avdrag som har gjorts.

För bokföringen rekommenderar vi att använda följande konton:

7320 - Traktamente (gruppkonto)
7321 - Traktamente, Sverige

7323 - Trakamente, utland