Så använder du Utlägg i din bokföring

Du har redan ett kontonummer för att kunna exportera Pleo-utgifter till ditt bokföringsprogram direkt. Med Utlägg introducerar vi ytterligare ett konto:

• Bankkonto för utlägg. Detta konto kommer att representera saldot/skulden mellan företaget och medarbetarna när medarbetare registrerar ett eget utlägg.

Steg 1: Välj konto för utlägg

1. Gå till Bokföringsinställningar i Pleos webbapp.

2. Leta upp Utlägg och ange ditt bankkonto för utlägg. Ofta används 2820 - Kortfristiga skulder till anställda.

3. Följ stegen för att aktivera Utlägg för dina användare

Om du använder något av CSV/Excel-export behöver du även skapa ett återbetalningskonto från där du återbetalar för utlägg, t.ex. 1930- Företagskonto.

Steg 2: Exportera utlägg

Den faktiska utgiften kategoriseras precis som dina andra utgifter men istället för att pengar dras från Pleo Wallet, kommer detta att visas som översikt under Utlägg och alltså vara ett utlägg av den anställde istället för ett direkt köp.

När du exporterar ett Utlägg köp kommer detta därför konteras mot valt bankkonto för utlägg - förslagsvis som en skuld till den anställde på 2820 - Kortfristiga skulder till anställda.

• Att exportera återbetalningen till din bokföring vid CSV/Excel

Om du exporterar till CSV/Excel så kommer återbetalningen att dyka upp som en transaktion och bli möjlig att exportera till din exportfil.

För att exportera återbetalningen till din bokföring:

1. Klicka på Exportera

2. Välj återbetalningstransaktionen du vill exportera

3. Lägg till den i Exportkön

4. Gå till din Exportkö (högst upp i mitten) och klicka på Exportera

Nu har du exporterat den här transaktionen. Den kommer att dyka upp som ett positivt saldo på ditt bankkonto för utlägg och du kan matcha den med den faktiska återbetalningen (banköverföringen, löneutbetalningen eller kontantutbetalningen) som gjordes.

Steg 3: Stäm av bokföringen med Utlägg

Den här guiden hjälper dig att stämma av dina utlägg med bokföringen.

Om en medarbetare lägger till en utlägg för sent

Ibland kan det hända att en medarbetare lägger till milersättning eller andra utlägg från månader tillbaka, när du redan har stängt bokföringen. Då kan du enkelt redigera köpdatumet för utlägg. När du ändrar köpdatumet kommer:

• Utgiften hamna under det nya köpdatumet i exportöversikten i Pleo

• Utgiften bokföras under det nya köpdatumet

• Det nya köpdatumet användas i kontoutdrag för utläggssaldo

• Ändringen markeras i aktivitetsfeeden för utgiften